Блажески, който е председател на сдружението на македонски граждани с българско

...
Блажески, който е председател на сдружението на македонски граждани с българско
Коментари Харесай

Заради книги: Македонските власти държали с часове на границата представител на българите в РСМ

Блажески, който е председател на сдружението на македонски жители с българско съзнание " Цар Борис III " в Охрид, е прочут с активността си за отбрана правата на българите в РСМ. 

" Пак държат българин на границата на Северна Македония за девет български книги, от които пет даже са написани на македонска норма. Значи Скопие не признава " македонски език "? Или тъй като арестуваният на границата беше в Брюксел в Екологичен потенциал като представител на българите от Северна Македония ? Докога и по какъв начин???? ", написаха във Фейсбук през вчерашния ден от фондацията на  Виктор Стоянов

В нова обява през днешния ден прецизират: " За тези няколко книги през вчерашния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт Делчево македонските управляващи държаха Томе от Охрид четири часа. И най-после не позволиха книгите. Тази цензура евентуално е поради активността на Томе Блажески за отбрана правата на българите в Северна Македония ". 

Преди две години в изявление за Томе Блажески , разяснява, че е " много трудно да си българин в Северна Македония ". Тогава той прикани политиците у нас " да създадат каквото е допустимо ", с цел да бъдат вписани българите като малцинство в конституцията на Република Северна Македония ". " Искаме да се борим за нашите права там и за нашата просвета ", заяви Блажески. 

Срещу офиса на сдружение " Цар Борис III " Охрид имаше пукотевица и мятане на камъни, а на 19 януари предходната година беше пребит секретарят на клуба Христиан Пендиков. По-късно двата български културни клуба бяха неразрешени и закрити с решение на македонския парламент. 

От външното ни министерство по-рано през днешния ден излязоха с позиция, в която се споделя, че е " неприемливо да бъде забраняван достъпът до литература, обвързвана с лица и събития от общата история на България и РСМ ". От ведомството настояха за неотложно преустановяване на сходни дейности. И прибавиха: 

" Категорично недопустимо е в 21-ви век да ставаме очевидци на дейности, с които управляващите на една страна попречват упражняването на съществени за демократичните общества права, каквото е правото на свободен транспорт и достъп до информация. Още по-притеснителен е фактът, че тези събития се случват в страна, сложила си за цел интеграция в Европейския съюз и обществено декларираща своята обвързаност към полезностите и правилата на този Съюз ". 

От ведомството показват още, че " прави усещане, че този непонятен акт на граничните управляващи е подхванат, откакто България неведнъж прикани тематиката за двустранните връзки да не бъде употребена като пленник във вътрешнополитическите процеси в Северна Македония ". В позицията на Министерство на външните работи се показва вяра, че това " не е съзнателно търсена провокация против обществата от двете страни на границата ".

Заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов също взе отношение по тематиката, като съобщи в своя позиция, че случилото се с Блажески и българските клубове в Северна Македония е " в резултат на безобразно слабата ни външна политика по повод правата на българските общности зад граница ".

" Теми като " Шенген ", " Еврото ", " Украйна " изместиха значимото обвързване България да бъде бранител на своите - на всички хора с българско съзнание без значение къде живеят. Това безучастие насърчи РСМ да премине в нахлуване. Споменатите образци на свирепост, вандализъм и ненавист към всичко българско нямат аналог в нито една модерна европейска страна. Те наподобяват методите на нацисткия геноцид през 30-те и 40-те години на XX век. Забраняването, отнемането и изгарянето на книги е детайл на тъкмо тази политика ", коментира Богданов.  

Вчера президентът пред европейския комисар Оливер Вархей след края на предизборната акция в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата конюнктура в югозападната ни съседка да даде опция за цялостно осъществяване на европейското решение от юли 2022 година, което по думите му е незаобиколим детайл по пътя на Скопие към Европейски Съюз. " Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на акцията с провокативен темперамент, не спомагат за подсилване на разговора сред двете ни страни ", сподели още българският държавен глава. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР